• Home
  • Onze school
    • Ons team
    • Onze visie
    • Ons onderwijs
    • Schoolgids
  • 2020-2021
    • Nieuws
    • Organisatie
    • Communicatie
    • Contact met de school
    • Praktische informatie
    • Corona
    • Goede Doelen
  • Ouders
    • Medezeggenschapsraad
    • Ouderraad
    • Klankbordgroep
  • BMS
    • Over de BMS
    • Klachtenroute
    • Privacy
  • Contact

Ons onderwijs

Onderwijs groep 1 en 2

'Spelen is leren'

Naast het creëren van een veilige en uitdagende leeromgeving voor de jongste kinderen, is dit een van onze belangrijkste uitgangspunten. Door het aanbieden van verschillende spelmaterialen en spelsituaties stimuleren we de algehele ontwikkeling van ieder kind. Ontwikkeling van motoriek, creativiteit, taal-, denk- en spreekvaardigheid is een logisch gevolg van deze werkwijze. 

Hoewel spelend leren het uitgangspunt is, proberen wij ook op deze jonge leeftijd al wel blijvend oog te hebben voor de leerbehoeften van ieder kind. Door de omvang van de groep is oog en oor voor elk kind goed mogelijk. Wij streven ernaar om juist in de kleutergroep te werken met relatief veel handen, ogen en oren in de klas, omdat wij van mening zijn dat het juist in deze levensfase essentieel is om de basis van het jonge kind goed in beeld te hebben. Dit inzicht helpt ons bij het bepalen wat elk kind nodig heeft.

 

Onderwijs groep 3 tot en met 8

Lezen
Het belang van goed leren lezen, behoeft geen nadere toelichting. In groep 3 wordt gestart met de leesmethode Lijn3. We beschikken over veel oefen- en spelmateriaal om het leesaanbod levendig te kunnen houden. De kinderen van de groepen 3 t/m 8 houden zich op vaste tijdstippen bezig met stillezen, gelijktijdig. Deze ‘leesgewoonte’ zorgt voor een stijgende leesvaardigheid en maakt de kans groter dat kinderen ook in hun vrije tijd meer gaan lezen. De leerkracht begeleidt de kinderen bij het kiezen van een passend boek.

Voor begrijpend lezen, hanteren wij als basis de methode Nieuwsbegrip, aangevuld met 'Zomaar een tekst’. Deze methode volgt de actualiteit zodat de te begrijpen tekst betekenis heeft voor de kinderen. Begrijpend lezen om later beter en zelfstandig te kunnen studeren, is een belangrijke basisvaardigheid die helpt bij het nemen van verantwoordelijkheid voor de eigen prestaties en leerdoelstellingen, zoals in onze visie verwoord wordt. De kinderen worden via een intensief systeem gevolgd in hun leesontwikkeling. Hiervoor hanteren wij het Protocol Leesproblemen en Dyslexie van het Expertisecentrum Nederlands.

Schrijven
Voor het schrijven, hanteren wij de methode Klinkers. In groep 3 wordt het schrijven van de letters en de cijfers aangeleerd. In groep 4 leren de kinderen ook hoofdletters te schrijven.

Taal
Met goede begeleiding bij taal en de ruimte om hier woorden aan te geven, leert ieder kind op eigen wijze zijn of haar belevenis te verwoorden. Door de juiste begeleiding leert het kind zijn of haar eigen verhaal te vertellen en voelt het zich gezien en gehoord. Het leren van een groot aantal woorden is hiervoor cruciaal. Ons taalbeleid is er dan ook op gericht dat we de focus hebben op het ontwikkelen van een grote woordenschat. Onze voertaal op school is Nederlands. In de informele of individuele setting spreken we Fries met de kinderen die Fries met ons spreken. Wij vinden het belangrijk om kinderen ook in hun moedertaal te laten spreken. Wij vinden het belangrijk om spelling expliciet aan te bieden met de juiste auditieve spellingsdidactiek. Dit doen we met het methode Staal.

Rekenen/Wiskunde
Voor rekenen/wiskunde wordt vanaf groep 4 de methode Snappet gebruikt. Kinderen worden uitgedaagd om zelf rekenproblemen op te lossen en zich rekenstrategieën eigen te maken. Rekenvraagstukken worden tijdens de instructie zoveel mogelijk in een dagelijkse context geplaatst zodat het kind betekenis aan de getallen kan geven en zich zo de materie beter eigen kan maken. De kinderen maken de oefenstof in het digitale programma Snappet, zodat kinderen ook hun eigen leerlijn kunnen volgen.

Wereldoriënterende vakken (leermethode LESKRACHT en talentontwikkeling)
Alle aspecten van geschiedenis, aardrijkskunde en natuur komen aan de orde vanuit de methode LESKRACHT. Bij onderzoekend leren, speelt naast kennisverwerving het opdoen van onderzoeks- en ontwerpvaardigheden, en het ontwikkelen van een nieuwsgierige houding een belangrijke rol. Vanuit verwondering en nieuwsgierigheid stellen kinderen vragen, om vervolgens vanuit interesse, motivatie en betrokkenheid antwoorden te vinden.

Door projectmatig werken ontstaat er een krachtige leeromgeving en onder andere aandacht voor:

  • kennis opdoen;
  • samenwerken;
  • ​​​​​​​onderzoekend leren;
  • eigen verantwoordelijkheid;
  • ondernemerschap;
  • creativiteit;
  • het schrijven van teksten (taaldomein schrijven);
  • het stellen van onderzoeksvragen (taaldomijn mondelinge vaardigheid).

Persoonsvorming en burgerschap
In ons school(meerjaren)plan staat beschreven welke doelstellingen passen bij onze maatschappelijke missie. Concreet betekent dit dat onze school hier op verschillende manieren aandacht aan besteedt bij wereld oriënterende vakken, bij excursies en activiteiten. Door vieringen (onder andere Kerst en Pasen) komen kinderen in aanraking met de betekenis van godsdienst. Onze taak en ons doel is dat kinderen inzicht krijgen in wat er zich in binnen- en buitenland afspeelt. Cultuur en godsdienst zijn daarbij belangrijke thema’s.

Talentontwikkeling
Om kinderen te leren om goed samen te werken, krijgen ze eens per twee weken begeleiding van juf Doro Geis. Doro werkt ook op onze Sint Jozefschool in Lemmer. Zij coacht de kinderen op een oplossingsgerichte manier. Hierdoor leren ze uitdagingen aan te gaan, creatief te denken en door te zetten. Oog hebben voor de talentontwikkeling van kinderen is stap één. Stap twee is, kinderen bieden wat die ontwikkeling vraagt.

Muziek en Podium
Het stimuleren van een onderzoekende houding bij de kinderen, vinden wij belangrijk. Dit geldt bij kennis- en zaakvakken, maar ook zeker bij expressieve vakken. De eindmusical van groep 8 was opnieuw een inspirerend voorbeeld van het belang van het podium in ons onderwijs. Kinderen die in het dagelijkse schoolse leven zich tamelijk timide voortbewegen, veranderen op het podium in een vrije en onbevangen rol:

  • in dit schooljaar is er weer ruimte gepland op de jaarkalender voor Podium: taal, mimiek, gebaar, muziek, dans of wat de creativiteit bij onze kinderen ook maar oproept;

  • in samenwerking met Projectbureau Cultuur Kwartier wordt er dit jaar wederom Algemene Muzikale Vorming (AMV) aangeboden; een binnenschools muziekprogramma voor groep 4. Voor groep 5 is er gelegenheid om een aansluitend muziekprogramma na schooltijd te volgen.

Lichamelijke vorming
Bewegen en motorische ontwikkeling zijn belangrijk in de lichamelijke en geestelijke groei van het kind. Lichamelijke oefening begint met het ontwikkelen van de zintuigen en het ontdekken van je eigen lichaam. De kinderen krijgen materialen en mogelijkheden aangeboden om het zien, horen, voelen, ruiken en proeven al spelend te ontwikkelen. Vanaf groep 3 worden er gymnastieklessen gegeven. In samenwerking met de buurtsportcoach van de gemeente Súdwest-Fryslân, Hilde Dijk, werken wij aan meer begeleiding en uitbreiding van het sportaanbod in en om de school.

Filosofie
Wij hebben ervoor gekozen om ook dit schooljaar het vak Filosofie aan te bieden aan de kinderen van de bovenbouw (groep 7-8). Filosofie stimuleert de nieuwsgierigheid van kinderen en helpt daardoor bij het ontwikkelen van het jezelf vragen stellen. Deze vragen zijn het begin van nieuw initiatief. Afgelopen schooljaar hebben de kinderen van de bovenbouw een bezoek gebracht aan de ouderen in het verzorgingstehuis. Er zijn gesprekken gevoerd over het thema Over geluk valt te filosoferen. Dat zijn mooie gesprekken geweest omdat kinderen alles vragen en ouderen vaak wel willen vertellen. Rob van Ruiten is onze vakleerkracht filosofie.

Combinatiegroepen

In onze school werken we met combinatiegroepen. Dit heeft als voordeel dat kinderen in aanraking komen met meisjes en jongens van verschillende leeftijden. Zo kunnen ze elkaar stimuleren en ondersteunen. Kinderen kunnen via de leerlijnn een niveau hoger of lager werken dan hun jaarklasgroep. Op die manier sluit het onderwijs zoveel mogelijk aan bij de ontwikkeling van ieder kind.

In de klas werken de kinderen vaak zelfstandig of in kleine groepjes. We gebruiken daarvoor onder andere diverse coöperatieve werkvormen. Op die manier stimuleren we het zelfvertrouwen, de zelfstandigheid n de samenwerking van de kinderen. 

De materialen die we gebruiken, worden flexibel ingezet, zodat recht gedaan wordt aan de verschillen tussen kinderen. De groepsgrootte is afhankelijk van het totaal aantal kinderen van de school, de niveaus van de kinderen en het aantal leerkrachten. De groepsgrootte kent een maximum. Op dit moment zitten er 26 kinderen in onze 

Vanaf groep 6 krijgen de kinderen filosofieles van meester Rob van Ruiten. Kinderen leren thema's vanuit meerdere invalshoeken te benaderen en trainen zichzelf in het stellen van onderzoeksvragen. Dit bevordert de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid. Vanaf groep 5 krijgen de kinderen Engelse les van juf Femke King. Femke is een near native speaker, haar doel is zo goed mogelijk aan te sluiten op de individuele leerbehoefte van de kinderen.

Onze kinderen worden op de volgende wijze gegroepeerd:

  • Combinatiegroepen: samenvoegen van twee of meer leerjaren tot een groep, bijvoorbeeld groep 3-4;
  • Bouwgroepen/Stamgroepen/Heterogene groepen: kinderen met verschillende leeftijden en niveaus zitten in één klas;
  • Groepsdoorbrekende niveaugroepen: kinderen met verschillende leeftijden zijn op niveau gegroepeerd voor bepaalde instructie of activiteiten.

 

Kanjertraining

Sinds begin 2018 krijgen de kinderen op de Bonifatiusschool de Kanjertraining. De leerkrachten hebben hiervoor een speciale opleiding gevolgd en eind november 2017 met succes afgerond.

De Kanjertraining bestaat uit een serie lessen met bijbehorende oefeningen om de sfeer in de klas goed te houden of te verbeteren. De lessen worden 1-2 keer per week gehouden. Elke groep behandelt een eigen verhaallijn.

Ieder kind is zichzelf en is niet het gedrag van de pet, maar het gekleurde randje van de pet staat voor de keuzes die het kind kan maken. Het kind wordt daarmee geleerd dat hij of zij zelf verantwoordelijkheid draagt voor de gedragskeuze die hij of zij maakt. Alle kinderen op de Bonifatiusschool hebben een witte pet en naar gelang het gedrag kán er een gekleurd randje ontstaan.

  • De witte pet is de tijger, is zichzelf, te vertrouwen, vriendelijk, behulpzaam en op een leuke manier grappig en stoer;
  • De gele pet is het konijn, doet zielig, trekt zich terug en doet bang;
  • De rode pet, het aapje, lacht uit, loopt mee, doet als een uitslover en maakt theater;
  • De zwarte pet, de vlerk, daagt uit, pest, zoekt ruzie en speelt de baas.

De Kanjertraining kent een leerlingvolgsysteem dat erkend is door Cotan* en door de onderwijsinspectie gebruikt kan worden om de sociale opbrengsten bij kinderen te meten. De Kanjertraining is in feite dan ook meer dan alleen een methode. Het vormt voor scholen de leidraad om pedagogisch beleid te maken. De Kanjertraining helpt leerkrachten om anders te kijken naar het gedrag van kinderen. De Kanjertraining versterkt de sociale vaardigheden bij de kinderen. De kinderen krijgen handvatten om probleemoplossend te zijn in plaats van in hun schulp te kruipen, hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en zich bewust te worden van zichzelf.

Gaat er dan nooit meer iets mis op school, heerst er altijd rust en vrede? Nee, maar de Kanjertraining kan wel helpen om problemen bespreekbaar te maken en te zoeken naar oplossingen die goed zijn voor alle partijen. Elk kind is uniek en bezit talenten die alleen in een respectvolle, vertrouwde en veilige omgeving tot ontplooiing komen. De Bonifatiusschool wil binnen een veilige en inspirerende omgeving ieder kind bieden wat het nodig heeft. Met de Kanjertraining komen deze twee werelden samen.

Hier ben ik
Het is goed dat ik er ben
Er zijn mensen die van mij houden
Niet iedereen vindt mij aardig
Dat hoort zo
Ik luister wel naar kritiek
Ik zeg wat ik voel en wat ik denk
Blijft iemand vervelend tegen mij doen?
Dan haal ik mijn schouders op, jammer dan
Doet iemand naar, dan doe ik niet mee
Ik gedraag me als een kanjer
Want ik ben een Kanjer!

* Cotan, de Commissie Testaangelegenheden Nederland, is een bestuurscommissie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). De missie van de COTAN is het bevorderen van de kwaliteit van tests en testgebruik in Nederland. Dit doet zij enerzijds door het beoordelen van de kwaliteit van een breed scala aan tests, toetsen en vragenlijsten, en anderzijds door het opstellen van standaarden over het gebruik van (psychologische instrumenten).

Leerlingenraad

De kinderen vanaf groep 4 kiezen per groep een vertegenwoordiger uit die hun belangen behartigt. De vertegenwoordigers krijgen inspraak in het onderwijs, de school, het schoolplein en de omgeving. Ideeën kunnen op groepsniveau in de ideeënbus worden gedaan. De punten die in de groep het meeste draagvlak hebben, komen in de vergadering aan bod. De ingebrachte onderwerpen worden op basis van uitvoerbaarheid en democratie beoordeeld door de raad. 

Voorzitter: meester Gosse

Contact

Melchior Clantstrjitte 18
8551 NL Woudsend        
0514 - 59 15 05
directie@bonifatiuswoudsend.nl

BMS, onderwijs met kleur!
  • Privacy statement

    De Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) vraagt meer verantwoordelijkheden om persoonsgegevens goed te beschermen

    Op onze school wordt zorgvuldig omgegaan met de privacy van leerlingen. De school heeft leerlinggegevens nodig om goed onderwijs te kunnen geven en te begeleiden. Ook worden de gegevens opgeslagen voor de goede administratieve organisatie van de school. De meeste leerlinggegevens komen van ouders (zoals bij de inschrijving op school), maar ook leraren en ondersteunend personeel leggen gegevens vast over de leerlingen (bijvoorbeeld cijfers en vorderingen). Soms worden er bijzondere persoonsgegevens geregistreerd als dat nodig is voor de juiste begeleiding van een leerling.

    Hoe wij dit geregeld hebben en wat uw rechten als ouders zijn, staat beschreven in de volgende documenten:

    Privacyregelement

    Privacyverklaring

    Rechten van betrokkenen

    Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met de directeur. Verder is er, om toezicht te houden op de naleving van de privacy, voor de hele BMS een functionaris Privacy & Gegevensbescherming aangesteld. Bij hem kunt u te recht met algemene vragen of klachten ten aanzien van de privacy. Daarnaast kunt u hiervoor terecht bij de autoriteitpersoonsgegevens.

    Kijk voor meer informatie over de BMS op de website www.bms-onderwijs.nl.

  • Cookie settings

Powered by Social Schools

Modal title

Responsive image
Wordt je peuter een kleuter?
We zetten graag een stoeltje bij!
Wordt je zoon/dochter binnenkort of het komend schooljaar 4 jaar en heb je interesse in onze school? Neem contact met ons op.
Ik wil kennismaken!